Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Κόουτς, δεν μας κάνεις χάρη...

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι φευγάτος από τον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός προπονητής ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στον ισπανικό Τύπο, η θέση του είναι στην Primera Division. Μακάρι για τον Ερνέστο να είναι έτσι...
Ο 47άχρονος τεχνικός απέφυγε για μία ακόμα φορά να τοποθετηθεί ουσιαστικά για το αν θα παραμείνει στην πειραϊκή ομάδα και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Και όπως μάθαμε από τον Βαλβέρδε, το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τον Ολυμπιακό είναι επτασφράγιστο μυστικό και ζήτημα υψίστης Εθνικής σημασίας, όπως έλεγε και ο... Ζάχος Δόγκανος.

Είχα γράψει  την άποψή μου για τον προπονητή Βαλβέρδε. Θα ήταν καλό και σωστό για τον Ολυμπιακό να κρατήσει έναν προπονητή στον πάγκο του, πάνω από μία αγωνιστική περίοδο (αυτή είναι η επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη). Η συχνή αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, δεν ευνοεί καμία ομάδα στην πλανήτη και οι ερυθρόλευκοι έχουν πια μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, την οποία πρέπει να διατηρήσουν. Ανεξάρτητα με το ποιος κάθεται στην άκρη του πάγκου. Υπάρχει, όμως, ένα "αλλά". Πρέπει να θέλει και η άλλη πλευρά...

Είχα ρωτήσει τον Βαλβέρδε μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ, με την οποία κατακτήθηκε μαθηματικά το Πρωτάθλημα, αν ο Ολυμπιακός είναι το καλύτερο κομμάτι της προπονητικής του καριέρας. Με την πειραϊκή ομάδα έχει κατακτήσει τους τρεις μοναδικούς τίτλους σε αυτή μέχρι στιγμής. Μου απάντησε, άλλα αντί άλλων. Στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τον αγώνα με την Καβάλα, ο Ισπανός επέδειξε αλαζονική συμπεριφορά. "Ο Ολυμπιακός προερχόταν από την πέμπτη θέση στο Πρωτάθλημα και είχε αποκλειστεί στην Ευρώπη από τον Αύγουστο", είπε ο Ερνέστο. Συγγνώμη κόουτς, αλλά πριν έρθεις για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008, η ομάδα ήταν Πρωταθλήτρια και είχε 11/12 Πρωταθλήματα Ελλάδας, όπως και έντεκα συνεχείς παρουσίες στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν με ενδιαφέρει τί συμβόλαιο έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Είναι κλειστό διετές, είναι ένα συν ένα και τα συναφή. Εμένα με ενδιαφέρει ο προπονητής που είναι στον Ολυμπιακό να γουστάρει. Να ζει και να αναπνέει για την ομάδα, να προσπαθεί να την κάνει ακόμα καλύτερη και να περιμένει κάθε παιχνίδι πώς και πώς. Όχι να σκέπτεται την επιστροφή στην πατρίδα του. Στην τελική, κανένας, είτε αυτός είναι ποδοσφαιριστής είτε προπονητής, δεν κάνει χάρη που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ολυμπιακό. Αντίθετα, είναι ευλογημένος και προνομιούχος.

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών ετών, ο Βαλβέρδε επιδεικνύει την ίδια συμπεριφορά. Τότε, ο Κόκκαλης είχε βρεθεί στο στόχαστρο, ακόμα και από φιλάθλους της πειραϊκής ομάδας. Άσχετα, αν του είχε κάνει τρεις φορές πρόταση ανανέωσης, την πρώτη από τον Δεκέμβρη ή τον Γενάρη, αν θυμάμαι καλά και δεν είχε πάρει ποτέ ξεκάθαρη απάντηση. Και όταν ο Ερνέστο αποφάσισε να μείνει προς το τέλος της σεζόν γιατί δεν θα έβρισκε πουθενά καλύτερα (νταμπλούχος και αρεστός στον απαιτητικό λαιό του Ολυμπιακού), το πουλάκι είχε πετάξει. Αυτή τη φορά, όμως, δεν πρέπει να γίνει το ίδιο. Το Πρωτάθλημα ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες και μέσα σε αυτό το διάστημα το θέμα προπονητή πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει. Απλά τα πράγματα.

Ασφαλώς και είναι θεμιτό ο Βαλβέρδε να νοσταλγεί την πατρίδα του. Έχει την οικογένειά του εκεί και το "πηγαινε, έλα" στο Μπιλμπάο είναι κουραστικό. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχει εξηγηθεί υποδειγματικά στον Ισπανό και του έχει φερθεί άψογα σε ό,τι κι αν έχει ζητήσει. Ο Ερνέστο, λοιπόν, θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρος και να μην διυλίζει τον κώνωπα. Μακάρι να πάει σε μία ισπανική ομάδα που διεκδικεί κάθε χρόνο το Πρωτάθλημα. Αμφιβάλλω, όμως...

Ίσως, τελικά, να μην είναι γραφτό να δούμε τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Θρύλος θα είναι, ο Ερνέστο δύσκολα.

ΥΓ1: Μιραλάς και Τζεμπούρ συγκροτούν ένα εκρηκτικό δίδυμο στην επιθετική γραμμή του Ολυμπιακού. Αμφότεροι βρήκαν ξανά δίχτυα και αφήνουν ακόμα μεγαλύτερες υποσχέσεις ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου σε Ελλάδα και Ευρώπη. "Πυρηνικά όπλα", στη διάθεση του Ολυμπιακού και του προπονητή (όποιος κι είναι αυτός).

ΥΓ2: Ένας ποδοσφαιριστής "τελείωσε" από τον Ολυμπιακό στον αγώνα με την Καβάλα. Η ΠΑΕ ούτως ή άλλως με ενδεχόμενη πρόταση τον παραχωρεί, ο κόσμος αποδοκίμασε έντονα κάθε ενέργειά του πάνω στο χορτάρι και ο Ντουντού Σεαρένσε έπειτα από τρία χρόνια αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

ΥΓ3: Η διαφορά ολοένα και αυξάνεται. Δεκατρία χαστούκια σε όλους τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον πανάξιο τίτλο του Ολυμπιακού. Έξι νίκες περισσότερες, μία ήττα λιγότερη, δεκατέσσερα τέρματα περισσότερα, οκτώ γκολ λιγότερα. Δεύτερος ο Παναθηναϊκός, με όλη τη σημασία της λέξης.

ΥΓ4: Ένα ακόμα μοναδικό επίτευγμα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία νίκη απέμεινε προκειμένου ο Ολυμπιακός να σημειώσει το απόλυτο εντός έδρας ρεκόρ επιτυχιών, στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος. Μέγας είσαι Θρύλε μου και θαυμαστά τα έργα σου.

ΥΓ5: Τα γλέντια με τον Παναθηναϊκό σε όλα τα σπορ είναι αμέτρητα. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου