Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Στο πάνθεον ο Μαρινάκης

Στο κλειστό κλαμπ με τους προέδρους που έχουν κατακτήσει από την πρώτη τους χρονιά το πρωτάθλημα μπήκε με το... σπαθί του ο Ευάγγελος Μαρινάκης. Ο διοικητικός ηγέτης του Θρύλου έγινε ο δεύτερος μόλις που σηκώνει κούπα από καταβολής επαγγελματικού πρωταθλήματος (1979) .
Στα 43 του χρόνια ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, Ευάγγελος Μαρινάκης κατόρθωσε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του Ολυμπιακού και κατ' επέκταση του ποδοσφαίρου της χώρας μας.
Έγινε ο νεότερος πρόεδρος ποδοσφαρικής ομάδας που κατάφερε να γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας από την κατάκτηση της κούπας και βάζει πλώρη για πολλές ακόμα... Βέβαια, καμία επιτυχία δεν μπορεί να προέλθει από "παρθενογένεση", καθώς για να φτάσει στην κορυφή έπρεπε να μοχθήσει, διαλύοντας τα μαύρα ή αν προτιμάτε πράσινα σύννεφα του πρόσφατος παρελθόντος.

Παράλληλα, ξόδεψε αρκετά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να φτιάξει ένα εξαιρετικό ρόστερ και να φέρει έναν προπονητή, ο οποίος για ακόμη μία φορά απέδειξε πως μόνο τυχαίος. Ο λόγος για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος δικαίωσε τον Ευάγγελο Μαρινάκη για την επιλογή του, οδηγώντας τον Θρύλο στην κορυφή της Super League, μετά από διάλειμμα ενός έτους.

Από τον Νταϊφά στον Μαρινάκη

Το 1979 το πρωτάθλημα της Α’ εθνικής μετατρέπεται σ’ επαγγελματικό. Τα ηνία του Ολυμπιακού αναλαμβάνει ο εφοπλιστής Σταύρος Νταϊφάς. Ο Ολυμπιακός είναι χωρίς τίτλο από το 1975 και ο τότε νέος πρόεδρος κάνει τα πάντα για να φτιάξει μια ομάδα που θα φτάσει στην κορυφή. Η μεγαλύτερη μεταγραφή της σεζόν 1979-80 δεν είναι άλλη από αυτή του Μάρτιν Νοβοσέλατς, ενώ κάτοικοι Πειραιά έγιναν μεταξύ άλλων και οι Τάκης Νικολούδης, Τόμας Άλστρομ, Βαγγέλης Κουσουλάκης και Γιώργος Κοκολάκης. Στο πάγκο των ερυθρολεύκων ξεκίνησε ο Τόζα Βεσελίνοβιτς και συνέχισε ο Κάζιμιρ Γκόρσκι.

Ο Θρύλος στέφθηκε πρωταθλητής μετά από σκληρή μάχη με τον Άρη. Οι δυο ομάδες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση μετά από 34 αγώνες και τη λύση έδωσε το μπαράζ του Βόλου. Εκεί ο Ολυμπιακός κέρδισε με 2-0 χάρις σε γκολ των Κουσουλάκη και Άλστρομ.

32 χρόνια μετά ο Ευάγγελος Μαρινάκης πανηγύρισε την κούπα του πρωταθλητή μπαίνοντας στο πάνθεον, τον προέδρων που κατάφεραν την πρώτη τους χρονιά να βρεθούν στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών δαπάνησε κοντά στα 50.000.000 ευρώ για να δει την αγαπημένη του ομάδα και πάλι πρώτη. Στόχος του, η δημιουργία νέας ερυθρόλευκης αυτοκρατορίας στον χώρο του ποδοσφαίρου και αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τότε πολύ δύσκολα θα αποτελέσει κάποιος εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα σχέδια του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου