Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ιδού η ευκαιρία...




"Είναι το πιο ομαδικό βραβείο. Τα μεμονωμένα είναι μία διάκριση, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να πανηγυρίσεις ένα πρωτάθλημα". Τάδε έφη ο Κέβιν Μιραλάς, ο φετινός βασιλιάς του Καραϊσκάκης προπαραμονή της αναμέτρησης με την ΑΕΚ, όπου ο Ολυμπιακός με νίκη σφραγίζει και μαθηματικά τον φετινό τίτλο. Τον 38ο της ιστορίας του.
Το τι σημαίνει η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος είναι μια καλή ερώτηση για να απαντήσει συνολικά η αυριανή φιλοξενούμενη, ΑΕΚ που μετρά πλέον 16 χρόνια μακριά από την κορυφή. Ο ΠΑΟΚ που αισίως έφτασε στα 25 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός που ετοιμάζεται να δει τον αιώνιο αντίπαλο του να κερδίζει το 13ο στα τελευταία 15 χρόνια.
Μια ερώτηση που μπορεί να απαντήσει ο ανεπανάληπτος Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που η δική του προσωπική συλλογή περιέχει δώδεκα κατατάσσοντας τον στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ή ο Κυριάκος Καραταϊδης. Ένας επίσης ιστορικός αρχηγός του Ολυμπιακού που έφαγε με το κουτάλι την τιμωρία των "πέτρινων" μέχρι καρτερικά να έρθει η ώρα να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό.

Όταν τα φώτα σβήσουν και εκείνοι που έγιναν μεγάλοι πάνω στο χορτάρι τραβηχτούν στο περιθώριο ζουν με τις αναμνήσεις. Τις καλές και τις κακές στιγμές, τα μεγάλα παιχνίδια και κυρίως τις στιγμές από τους τίτλους που κέρδισαν. Τα πρωταθλήματα. Για όσους φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, ιδιαίτερη θέση στο θυμητικό τους έχει κάτι ακόμη. Το "Καραϊσκάκης". Και αυτή η ατμόσφαιρα που "αν δεν την έχεις ζήσει σαν ποδοσφαιριστής δεν μπορείς να την καταλάβεις" όπως κατά καιρούς επαναλαμβάνουν σε συνεντεύξεις τους όλοι εκείνοι που από τα πόδια τους γράφτηκε η ίδια η ιστορία.

Ατμόσφαιρα που αύριο το βράδυ μπορούν να την προσθέσουν στις εμπειρίες τους, στον υπέρτατο βαθμό ο Ιμπαγάσα, ο Ριέρα, ο Μιραλάς, ο Τζιμπούρ, ο Μέλμπεργκ κλπ. Μια βραδιά τίτλου, στο Φάληρο με 33.000 οπαδούς στις κερκίδες. Θεωρητικά μπροστά υπάρχει ένα ντέρμπι, έστω και αν τις δύο ομάδες χωρίζουν 21 βαθμοί αλλά και πολλά αγωνιστικά "κυβικά". Πρακτικά για τους παίκτες του Ολυμπιακού ο διαχωρισμός είναι άλλος. Ή κερδίζουν και στήνουν πάρτυ για την επιστροφή της κούπας στον Πειραιά ή κάνουν άλλες 15 μέρες υπομονή χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία. Δική τους ευκαιρία.

Θα μπορούσαν να το έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα πριν δύο εβδομάδες με τις κερκίδες άδειες απέναντι στον Εργοτέλη οι ερυθρόλευκοι. Αν δεν είχε μετρήσει εκείνο το μαρς οφσάιντ γκολ του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη θα είχαν ήδη τελειώσει και με τα μαθηματικά. Ή μπορούν να το πάρουν χωρίς καν άλλη νίκη στα ματς που υπολείπονται. Φτάνει μια ισοπαλία του Παναθηναϊκού στα τελευταία τέσσερα ματς. Επί της ουσίας καιρό τώρα μόνος αντίπαλος είναι οι μαθηματικές πράξεις. Και αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως μεγάλη επιτυχία για μια ομάδα που δημιουργήθηκε τόσο σύντομα. Και που φέρνει πίσω την κούπα στο λιμάνι τόσο σύντομα.

Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν θα είναι πιο γεμάτο, πιο χορταστικό από το αυριανό. Αρκεί οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να το θελήσουν. Και να το δημιουργήσουν με την απόδοση τους. Το χρωστάνε στον κόσμο για τζάμπα ήττες σαν αυτή της περασμένης Κυριακής στην Τούμπα. Το χρωστάνε και στους εαυτούς τους, καθώς πολλοί καιρό τώρα κάνουν ότι μπορούν για να απαξιώσουν την επιτυχία τους. Τίτλος σε ντέρμπι λοιπόν. Στο Καραϊσκάκης. Τίποτε καλύτερο. Μια ανάμνηση που θα τους συνοδεύει για πάντα. Και όταν τα φώτα θα σβήσουν... Ιδού η ευκαιρία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου