Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Το πως θα αξιοποιηθεί ο Γέστε στην ενδεκάδα

Ο Φρανθίσκο Γέστε αποτελεί σημαντική προσθήκη στο ρόστερ του Ολυμπιακού, καθώς μπορεί να παίξει σε διάφορες θέσεις στην ενδεκάδα, γεγονός που αρέσει στον Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι δεδομένες του επιτελικές ικανότητες που τον κάνουν να ξεχωρίζει.
Με την μεταγραφή του Φρανθίσκο Γέστε το ρόστερ του Ολυμπιακού δυναμώνει, γεμίζει, ενισχύεται και γίνεται ακόμη καλύτερο. Με την προσθήκη του 32χρονου (6/12/1979) ποδοσφαιριστή στους Πρωταθλητές Ελλάδας ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα διαθέτει μία ακόμη επιπλέον λύση στις επιλογές του για την μεσοεπιθετική γραμμή των ερυθρολεύκων ενόψει της νέας χρονιάς, μίας σημαντικής σεζόν στην οποία οι Πειραιώτες θα κληθούν να αγωνιστούν σε τρεις διοργανώσεις.
Πέρα από τον δεδομένο εγχώριο στόχο της κατάκτησης του νταμπλ, οι ερυθρόλευκοι θα επιδιώξουν την διάκριση και στο Champions League. Και ο "Φραν" είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος διαθέτει εμπειρία, παραστάσεις, αλλά και τις αγωνιστικές ικανότητες ώστε να προσφέρει το κάτι παραπάνω στον Ολυμπιακό. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε τον επέλεξε διότι έχει συγκεκριμένες σκέψεις για το πως θα τον αξιοποιήσει. Άλλωστε, πρόκειται για παίκτη "πολυθεσίτη" και αυτό αρέσει στον Ισπανό τεχνικό.

Παίζει ως δεύτερος στράικερ, στα άκρα, ακόμη και σαν δημιουργικός χαφ στον άξονα

Το ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε γουστάρει τους σύγχρονους ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν σε δύο ή ακόμη και τρεις θέσεις είναι γνωστό, κάτι που φάνηκε από την πρώτη του σεζόν (2008-2009) στον Πειραιά. Του αρέσουν οι ευέλικτοι παίκτες και όχι οι μονοδιάστατοι. Έχοντας την δική του φιλοσοφία, επιλέγει να δουλεύει με εκείνους που μπορεί να τους δώσει διάφορους ρόλους στην ενδεκάδα του, αναλόγως την εξέλιξη ενός αγώνα ή αναλόγως με το αν θα υπάρξει ανάγκη σε κάποιο πόστο, σε περίπτωση κάποιου ανεπιθύμητου τραυματισμού.

Τέτοιος ποδοσφαιριστής είναι και ο Φρανθίσκο Γέστε. Ένας παίκτης "πασπαρτού", ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορους ρόλους στην ενδεκάδα μίας ομάδας. Η "καθαρόαιμη" θέση του "Φραν", βέβαια, είναι εκείνη του επιτελικού μεσοεπιθετικού, του "10αριού" όπως λέγαμε παλαιότερα, του δεύτερου στράικερ που παίζει πίσω από τον σέντερ φορ όπως λέμε σήμερα. Στο πόστο δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε την περσινή σεζόν ο Νταβίδ Φουστέρ πηγαίνοντας τα περίφημα στα καθήκοντα του, καθώς και γκολ έβαλε και ασίστ μοίρασε.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως επειδή ήρθε στην ομάδα ο Φρανθίσκο Γέστε θα γίνει βασικός και ο Νταβίδ Φουστέρ θα περάσει στους αναπληρωματικούς. Άλλωστε, για το ποιος θα είναι "ενδεκαδάτος" στην ομάδα του Ολυμπιακού  θα το αποφασίσει μονάχα ο Ερνέστο Βαλβέρδε και κανείς άλλος. Βέβαια, ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να βρεθούν και μαζί στο ίδιο σχήμα, καθώς ο "Φραν" μπορεί να αγωνιστεί σε διάφορες θέσεις. Είτε στα άκρα ως χαφ-εξτρέμ, έχοντας την δυνατότητα να παίξει τόσο στα αριστερά, όσο και στα δεξιά (έχοντας πάντως για καλό του πόδι το αριστερό), είτε ακόμη και στον άξονα ως δημιουργικός χαφ δίπλα στον "κόφτη", αναλαμβάνοντας τον ρόλο, δηλαδή, του Άριελ Ιμπαγάσα.

Βέβαια, ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της περσινής Superleague, Άριελ Ιμπαγάσα, "δεν γίνεται" (αν μπορούμε να το πούμε αυτό) να βγει από την ενδεκάδα του Ολυμπιακού, καθώς κρίνεται αντικατάστατος. Θα μου πείτε... "και ο Νταβίδ Φουστέρ είναι αντικατάστατος για τον Βαλβέρδε" και δεν θα έχετε άδικο να το σχολιάσετε αυτό. Απλά, επισημαίνουμε πως ο Φρανθίσκο Γέστε έχει την δυνατότητα (αν χρειαστεί) να αναλάβει και αυτόν τον ρόλο στην ενδεκάδα των Πρωταθλητών Ελλάδας. Μάλιστα, για όσους γνωρίζουν, σε αυτό το πόστο τον καθιέρωσε στο παρελθόν ο Ερνέστο Βαλβέρδε όταν οι δυο τους συνεργάστηκαν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο (2003-2005), με τον Ισπανό μεσοεπιθετικό να τα πηγαίνει περίφημα και σε αυτή την θέση.

Οι οργανωτικές του αρετές, τα καλά στημένα και η ηγετική του προσωπικότητα

Ο Φρανθίσκο Γέστε πρόκειται αναμφισβήτητα για μία σημαντική προσθήκη στο ρόστερ του Ολυμπιακού, διότι πέρα από το γεγονός πως μπορεί να παίξει σε διάφορες θέσεις, διαθέτει και αρκετές ποδοσφαιριστές αρετές. Έχουμε να κάνουμε με έναν ποιοτικό παίκτη, ο οποίος ξεχωρίζει για τις οργανωτικές του ικανότητες, διαθέτοντας άριστη τεχνική κατάρτιση. Είναι σπουδαίος πασέρ, καθώς στο ρεπερτόριο του έχει την "γλυκιά" κάθετη πάσα που "παραλύει" τις άμυνες, οι σέντρες του είναι ακριβείας, ενώ το αριστερό του πόδι αποτελεί "πηγή κινδύνου" για τους αντιπάλους με τα δυνατά και καλοζυγισμένα σουτ που δοκιμάζει. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, βέβαια, φημίζεται και για τα καλά στημένα που εκτελεί, είτε κόρνερ, είτε φάουλ, καταφέρνοντας αρκετές φορές να σημειώνει γκολ με αυτόν τον τρόπο.

Όσοι γνωρίζουν την αγωνιστική αξία του Φρανθίσκο Γέστε, έχουν να λένε πως δεν πρόκειται για παίκτη ατομιστή, αλλά για έναν ομαδικό ποδοσφαιριστή ο οποίος προτιμάει να διακρίνεται μέσω της καλής λειτουργίας του συνόλου. Ξέρει να κινείται μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης, συνηθίζει να παίζει γρήγορα την μπάλα με την μία, ενώ όποτε δεν το κάνει αυτό μας χαρίζει ορισμένες απολαυστικές ατομικές ενέργειες, κατά τις οποίες πραγματοποιεί θεαματικές επελάσεις, όντας επίσης έξοχος ντριμπλέρ. Ο 32χρονος άσος είναι από τους μεσοεπιθετικούς που πατάνε την αντίπαλη περιοχή, ενώ ακόμη και όταν βρίσκεται έξω από το "κουτί" αρέσκεται να δοκιμάζει το αριστερό του πόδι με τα "θανατηφόρα" του σουτ προς την αντίπαλη εστία.

Όσον αφορά τον χαρακτήρα του στο γήπεδο; Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με ηγετική προσωπικότητα, ενός παίκτη που θα βγει μπροστά στα δύσκολα και θα θελήσει να πάρει την μπάλα στα πόδια του όταν εκείνη θα "καίει". Είναι μαχητικός, δραστήριος μέσα στον αγώνα και βγάζει "ψυχή" βλέποντας τον κανείς να παίζει. Σίγουρα θα ταιριάξει με την ιδιοσυγκρασία των φιλάθλων του Ολυμπιακού, αλλά το σημαντικότερο είναι να ταιριάξει μέσα στο καλοφτιαγμένο σύνολο του Ερνέστο Βαλβέρδε. Και για αυτό, λογικά, δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς, καθώς κρίνεται σίγουρο πως θα εξοικοιωθεί γρήγορα στον τρόπο παιχνιδιού της νέας του ομάδας. Καλορίζικος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου